Ik ben Jeroen van Steenis en al weer meer dan 35 jaar (vanaf 1984) actief met zweefvliegen (Syrphidae, Diptera) bezig. Ik ben MC/CCU verpleegkundige en doe de studie naar zweefvliegen in mijn vrije tijd.

De zweefvliegen studie begon allemaal bij de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), waar ik lid was van afdeling Dordrecht. Tijdens een van de vele zoka's werd ik gegrepen door deze fantastische groep insecten. Al snel begon ik mij te verdiepen in de biologie van de soorten en ik heb meerdere stukjes over larve geschreven in de blaadjes van de NJN zoals de Protter, de Stridula en de Amoeba. Na mijn NJN tijd heb ik vele excursies en reizen gemaakt om meer te weten te komen over de verspreiding, biologie en soort herkenning van de zweefvliegen. Zo heb ik reizen georganiseerd naar Griekenland, Spanje, Servië en Montenegro, en Siberië (vogel verslag klik hier en hier).

Ik heb al diverse wetenschappelijke publicaties gemaakt en diverse nieuwe soorten beschreven. Verder ben ik mede auteur van het boek "de Nederlandse Zweefvliegen". Zoals hierboven al geschreven heb ik ook diverse reizen georganiseerd, en hier ben ik nog steeds mee bezig.