Welkom bij de Zweefvlieg de Boom in


Ontdek hoe leuk de zweefvlieg is


Volwassen zweefvliegen (Syrphidae, Diptera) zijn experts in vermomming en ze lijken daarbij sterk op bijen, wespen en hommels, maar ook op stront of zwarte huisvliegen. Hierdoor zijn er veel mensen die ze eng vinden omdat ze bang zijn dat ze zullen steken. Als ze echter weten dat het onschuldige vliegen zijn en ook nog eens zeer nuttig dan wordt de interesse toch vaak gewekt. Ook deze site zal eraan bijdragen dat de interesse bij jou gewekt zal worden.

Volwassen zweefvliegen (Syrphidae) zijn vaak te vinden op bloemen of bij bomen met uitvloeiend sap. De larven leven namelijk van dit uitvloeiende sap, maar er zijn ook veel soorten die bladluizen eten. Ook leven er larven in wespen of mieren nesten; in planten wortels; in rottende materiaal in sloten en plassen of in rotholtes in bomen. Voor deze laatste groep is het mogelijk om nestkasten te maken, en daarover kan je meer lezen op deze website. 

 

Hieronder geef ik een kort overzicht van wat je op deze site kan vinden.

 

Home. De thuisbasis van de site met een korte uitleg over waarom zweefvliegen (Syrphidae) zo leuk zijn en een uitleg over de inhoud van de site.

Een zweefvlieg? met foto's van adulte en larven, maar ook biotopen en sprinkhanen. Hoe herken je een zweefvlieg (Hoverfly, Flowerfly of Syrphidae), met uitleg over de verschillen met andere vliegen en vooral bijen, hommels en wespen. Korte introductie van de anatomie met bijbehorende plaatjes. Verder vindt je er foto's om de soorten te kunnen herkennen en ook van gebieden (biotopen) waar je de zweefvliegen kan vangen.

Nestkasten en de locaties. Hier wordt beschreven hoe de zweefvlieg (Syrphidae) nestkasten gemaakt kunnen worden en waar (zie hiervoor bij locaties) ik ze voor het onderzoek op wil hangen.

Over de maker met reizen, stichting, symposia, publicaties en nieuwe soorten. Hier vindt je informatie over wie ik ben en wat ik zoal heb gedaan. Met beschrijvingen en foto's van de zweefvlieg (Syrphidae) reizen/expedities en Syrphidae symposia waar ik aan deel heb genomen of die ik georganiseerd heb. Verder vindt je er een lijst van mijn publicaties en soorten die ik beschreven heb.

Nieuws met informatie wat er nieuw is op de site en informatie over de 2 jaarlijkse zweefvliegen symposia (International Symposium on Syrphidae).

Summary met een Engelstalige samenvatting voor eenieder die Nederlands niet begrijpt. Here you will find an English summary on the Syrphidae site

Links met verwijzingen naar andere sites die over natuur, natuurbescherming, zweefvliegen (Syrphidae) of andere insecten gaan.

Contact hier kan je een berichtje naar me sturen met vragen of opmerkingen.

Stichting Hier is informatie over de Syrphidae Foundation

Libellula depressa Dit is de voortzetting van de website van Hans van Steenis

Nestkasten

Foto's

Locaties

Stichting